Månadsbrev maj – rörelse

I augusti firar vi 10 år som skola! Det är otroligt vad tiden rört sig snabbt och tänk att vi nu har drivit Fyren i hela 10 år tillsammans!

Då är det extra roligt att till hösten få ta ett omtag tillsammans med de som jobbat med oss i flera år samt med ett gäng nyanställda. Det gör att vi också behöver tänka till extra på vad det är som gör att vi gör saker och tänker pedagogik på ett visst sätt. Vi vill ju såklart inte hamna i att vi är en skola där man möts av ”det har vi alltid gjort och så kommer det att alltid att förbli”. Vår vision är ju att möta framtiden med verktyg och mod som kan passa in både i nu-tiden och tiden som kommer. 

Bryggans drivkraft och rörelse framåt är att driva en skola där all personal vill åt samma håll och har samma förhållningssätt till elever och till lärande. Vi drivs också av att ha ett delat ledarskap där vi finns för varandra och hjälps åt. Ett ledarskap där vi delar glädjestunder, skrattar och har roligt tillsammans och också hjälps åt då vi hamnar i tuffare situationer eller arbetsperioder. Vi tror också på att pedagogik och företagande blir bättre med fler ledare än med en. Siffror visar att efter 1 år är 71% av rektorerna kvar på sin skola, efter 3 år 37 % kvar och efter 5 år är 22% kvar. Vi i Bryggan känner såklart att det är mycket tråkiga siffror. Vi för statistiken åt det mer varaktigt och stabila hållet och det tänker vi handlar om att vi är fyra driver skolan tillsammans som ett team.

Det som kanske tär är den negativa uppmärksamhet som skolor får från samhället. Idag finns det tex ett program som sänds på TV som heter ”Vem mördade skolan”. Det är en satiriskt true-crime-serie om den svenska skolan där en komiker tar hjälp av experter, rekonstruktioner och gamla filmer för att ta reda på ”vem som mördat skolan”. Vi finner serien svår att skratta åt då vi upplever att den spär på de negativa åsikter som redan finns om skolor och i synnerhet friskolor.

Vi jobbar hårt varje dag på vår skola och vet att många andra gör det med! Om ni undrar över något som tas upp i det programmet (eller något annat ni läst/hört) om vad som gäller för just hos oss på Fyren, får ni mer än gärna höra av er. Vi berättar gärna om hur vi tänker och jobbar med vår fina friskola.